Historik

Fors Industrier AB grundades 1964 av Sven ”Smokey” Åsberg, född 9 april 1918 i Gävle. Han var en svensk industriföretagare och motorprofil och kanske mest känd för racerbanan Scandinavian Raceway i småländska Anderstorp och den som tog Formel 1 till Sverige.

Sven hade för avsikt att starta upp en industriell verksamhet i Liden, några mil söder om Bispgården, men blev genom ett påpassligt initiativ av Fors kommuns dåvarande kommunalråd Verner Forsström, övertalad att tänka om angående lokaliseringen.

Verner var en driftig man, som såg att samhället stod inför stora utmaningar och att den industriella verksamheten var på kraftig frammarsch, på bekostnad av jord- och skogsbruket som gick svåra tider till mötes.

Verner såg till att de första industriella lokalerna byggdes. Men det stannade inte där. Han byggde nya bostäder i form av hyreshus, utvecklade samhällets centrum och dess samhällsfunktioner. Forshallen, Geråbadet och uppstarten av Bispgårdens gymnasium med inriktning på el och industri är några exempel.

När Verner fick veta att Smokey skulle bo på ett hotell i Sundsvall under sina affärer i Liden började han ringa runt för att ta reda på vilket. Efter enträget engagemang fick han tillslut fram den information han behövde och bokade in sig på samma hotell dagen innan Smokeys ankomst och började smida sina planer.

Natten därpå, dold i rök och fina årgångar, började Verner sin övertalning. Kommande morgon åkte de båda herrarna förbi Liden upp till Bispgården och bildade grunden till Fors Industrier AB.

Fors industrier är idag ett klassiskt midjeföretag med ett 30-tal anställda med flera egna produkter som konstrueras, utvecklas och tillverkas i Bispgården. Egna produkter uppgår till drygt hälften av sysselsättningen och andra halvan består av legotillverkning till andra företag.

1987 började Fors Industrier att tillverka MittCon lyftbord och tiltutrustningar som en legoprodukt, men köpte rättigheterna 2009 och därefter ingår Mittcon i Fors Industrier som ett eget varumärke.

RICC bakgavellyftar lanserades 1996 och är idag ett väl känt varumärke inom branschen.

2018 Lanserades en helt ny produkt inom sitt område, Attach, som vi tror kommer att vara en av Fors Industriers stora produkter i framtiden.

 

Fors Industrier AB ägs idag av Per Edvall och Peter Jacob.